Audiotranskription.de publiceerde eind september een vergelijkingstest van opnameapparatuur in het lagere prijssegment. De Olympus DM-650, winnaar van de test in 2011, wordt vergeleken met de Philips DVT4000, iPhone 4S, HTC One, Zoom H2n en de Olympus LS-12. De Philips DVT4000 komt wat geluidskwaliteit, batterijduur, behuizing en prijs betreft het beste uit de test.

De eindconclusie op basis van de testopnamen is dat de redactie een duidelijke voorkeur heeft voor de Philips DVT4000: “We zijn blij dat Philips met dit apparaat, dat ongeveer 50 euro goedkoper is dan de klassieke Olympus DM-650, zulke zuivere, ruisvrije en vriendelijk klinkende spraakopnamen levert. Deze kwaliteit zie je ook terug in andere aspecten: de behuizing is gemaakt van aluminium, het apparaat heeft goede knoppen, de batterij heeft een lange levensduur en kan natuurlijk direct aan de computer worden opgeladen. Alleen het menu vinden we een beetje complexer dan bij de Olympus en het is jammer dat de batterij niet kan worden verwisseld. Maar aangezien een volledig opgeladen batterij 50 uur geluidsopnamen levert, kunnen we dat wel accepteren. De DVT4000 is met een verbazingwekkend lage prijs van slechts 90 euro zeer geschikt voor interviewopnames van groepen tot 20 personen.”

Audiotranskription benadrukt het belang van goede kwaliteitsopnamen bij interviews, zodat de transcriptie soepel kan verlopen. Een slechte opname met ruis en onduidelijke klanken is ten slotte heel vervelend als er langere tijd moet worden getranscribeerd. In deze test richt men zich met name op de verstaanbaarheid van de stem en of de verschillende sprekers goed te onderscheiden zijn. Het apparaat moet in verschillende situaties helder kunnen opnemen en om dit goed te kunnen testen zijn er twee uiteenlopende locaties gekozen: een rustige kantoorruimte en een luidruchtige kantine. Voor alle apparaten zijn de standaard bijgeleverde batterijen gebruikt en de hoogste instelling van geluidskwaliteit (MP3 formaat). De geluidsopnamen in de verschillende situaties zijn te beluisteren op de website www.audiotranskription.de.

Over de twee geteste smartphones zegt Audiotranskription het volgende: “Voor een enkel interview is opname met een smartphone een oplossing. Het resultaat is echter niet altijd betrouwbaar, de bestandsformaten zijn lastig om te zetten op de computer en er valt nauwelijks onderscheid te maken tussen verschillende sprekers. In een galmende ruimte kan een opname van een groepsdiscussie afschuwelijke uitschieters opleveren. Het zou jammer zijn als dit gebeurt bij een belangrijk interview. Het is dan ook aan te raden te investeren in een goed opnameapparaat.”

Alle details op http://www.audiotranskription.de/interviewtestsieger-2014